V Miškolci sa bude triasť huspenina, dav „roztrasú“ Košice

Nevšednú atmosféru a dobrú zábavu, bohatý kultúrny program môžu zažiť milovníci trasľavej pochúťky z bravčovej kože, paprčiek a chvostíkov v maďarskom Miškolci. Od piatku do nedele, v dňoch 22. – 24. februára, sa tam bude konať už trinásty Zimný festival huspeniny. Prehliadku a ochutnávku širokého sortimentu huspeniny a gastronomických špecialít, súťaž o tú najlepšie pripravenú a najchutnejšiu labužnícku dobrotu „okorenia“ aj košickí umelci, pre ktorých je vyhradené špeciálne pódium.

IMG_1905 copy

Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 pripravilo pre očakávaných 200-tisíc účastníkov tradičného zimného podujatia výstavy, divadelné predstavenia či hudobné vystúpenia, ktoré budú prezentovať Košice a upevňovať vzťahy medzi susediacimi mestami na oboch stranách hranice.

Labužníci huspeniny a dobrého jedla si budú môcť vychutnať aj kultúrne košické festivalové menu v podobe vystúpení hudobných skupín Chiki liki tu a, Mango Molas a Silvayovci. V galérii mesta Miškolc môžu návštevníci vzhliadnuť výstavu architekta Ľudovíta Oelschlägera o stavebných premenách Košíc Óry Lajos – retrospektíva.  V Maďarsku sa prezentujú na výstave Ťažký oriešok  aj autori súčasnej mladej vizuálnej tvorby Svetlana Fialová, Vlasta Žáková . Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič. Výstavou fotografií Košické  korzo, ktorú pripravilo Východoslovenské múzeum, sa prezentujú významné osobnosti mesta Košice z albumu mešťanostu Teodora Műnstera, bývalého starostu mesta Košice v 1886, zachytávajúce  dobovú atmosféru košického fotoateliéru. Publikum sú pripravení zaujať herci divadla Thália hrou Sviece dohárajú, ktorej autorom je Sándor Márai.. Jeho život  priblíži dokunentárny film Proti vetru.

IMG_1894 copy

Dvadsaťtisíc porcií huspeniny pripravených od tých najlepších kuchárov zasýti hladné žalúdky a pohladí maškrtné jazýčky návštevníkov vychýreného a obľúbeného podujatia, ktoré ponúkne aj chutné sústo kultúrneho vyžitia. Jedno s druhým, to je tá správna kombinácia ingrediencií, ktoré sa organizátori chystajú namiešať pre nezabudnuteľné zážitky.

K miestnej tradícii prípravy huspeninových hodov sa viaže aj legenda, ktorá je aj vďaka festivalu stále živá. Nie je to nič zvláštne, keď sa z rôsolovitej hmoty na vás niečo pozerá. Oni vedia prečo. Traduje sa totiž, že jedného dňa sa v bližšie neurčenom hostinci v Miškolci prihodila zvláštna udalosť. Krčmárka nechávala tuhnúť „kocsonyu“ v chladnej pivnici. I stalo sa, že zavoňala a zachutila žabe, ktorá v nej stuhla. Krčmárka si to samozrejme v prítmí nevšimla a naservírovala porciu hosťovi. Jeho pozornosti však neušlo, že žaba v tanieri uviazla a tresol päsťou do stola: „Azanďalát, huspeninu s očami som veru ešte nejedol!” Od tých čias majú Maďari obľúbené príslovie: „Žmurká na mňa ako žaba v miškovskej huspenine.“

Jedlé, plyšové, drevené či keramické potvory na festivale nikdy nechýbajú. V Miškolci dokonca nepadajú z neba pečené holuby, ale možno vám na hlavu alebo do huspeniny spadne nejaká žaba. Tradícia je tradícia. Všade je to inak. V Miškolci to bez toho obojživelkníka jednoducho nejde.

IMG_1934 copy

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>