V Miškolci sa bude triasť huspenina, dav „roztrasú“ Košice
Nevšednú atmosféru a dobrú zábavu, bohatý kultúrny program môžu zažiť milovníci trasľavej pochúťky z bravčovej kože, paprčiek a chvostíkov v maďarskom Miškolci. Od piatku do nedele, v dňoch 22. – 24. februára, sa tam bude konať už trinásty Zimný festival huspeniny. Prehliadku a ochutnávku širokého sortimentu huspeniny a gastronomických špecialít, súťaž o tú najlepšie pripravenú a najchutnejšiu labužnícku dobrotu „okorenia“ aj košickí umelci, pre ktorých je vyhradené špeciálne pódium.
Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 pripravilo pre očakávaných 200-tisíc účastníkov tradičného zimného podujatia výstavy, divadelné predstavenia či hudobné vystúpenia, ktoré budú prezentovať Košice a upevňovať vzťahy medzi susediacimi mestami na oboch stranách hranice.
Labužníci huspeniny a dobrého jedla si budú môcť vychutnať aj kultúrne košické festivalové menu v podobe vystúpení hudobných skupín Chiki liki tu a, Mango Molas a Silvayovci. V galérii mesta Miškolc môžu návštevníci vzhliadnuť výstavu architekta Ľudovíta Oelschlägera o stavebných premenách Košíc Óry Lajos – retrospektíva. V Maďarsku sa prezentujú na výstave Ťažký oriešok aj autori súčasnej mladej vizuálnej tvorby Svetlana Fialová, Vlasta Žáková . Jarmila Mitríková a Dávid Demjanovič. Výstavou fotografií Košické korzo, ktorú pripravilo Východoslovenské múzeum, sa prezentujú významné osobnosti mesta Košice z albumu mešťanostu Teodora Műnstera, bývalého starostu mesta Košice v 1886, zachytávajúce dobovú atmosféru košického fotoateliéru. Publikum sú pripravení zaujať herci divadla Thália hrou Sviece dohárajú, ktorej autorom je Sándor Márai.. Jeho život priblíži dokunentárny film Proti vetru.
Dvadsaťtisíc porcií huspeniny pripravených od tých najlepších kuchárov zasýti hladné žalúdky a pohladí maškrtné jazýčky návštevníkov vychýreného a obľúbeného podujatia, ktoré ponúkne aj chutné sústo kultúrneho vyžitia. Jedno s druhým, to je tá správna kombinácia ingrediencií, ktoré sa organizátori chystajú namiešať pre nezabudnuteľné zážitky.
K miestnej tradícii prípravy huspeninových hodov sa viaže aj legenda, ktorá je aj vďaka festivalu stále živá. Nie je to nič zvláštne, keď sa z rôsolovitej hmoty na vás niečo pozerá. Oni vedia prečo. Traduje sa totiž, že jedného dňa sa v bližšie neurčenom hostinci v Miškolci prihodila zvláštna udalosť. Krčmárka nechávala tuhnúť „kocsonyu“ v chladnej pivnici. I stalo sa, že zavoňala a zachutila žabe, ktorá v nej stuhla. Krčmárka si to samozrejme v prítmí nevšimla a naservírovala porciu hosťovi. Jeho pozornosti však neušlo, že žaba v tanieri uviazla a tresol päsťou do stola: „Azanďalát, huspeninu s očami som veru ešte nejedol!” Od tých čias majú Maďari obľúbené príslovie: „Žmurká na mňa ako žaba v miškovskej huspenine.“
Jedlé, plyšové, drevené či keramické potvory na festivale nikdy nechýbajú. V Miškolci dokonca nepadajú z neba pečené holuby, ale možno vám na hlavu alebo do huspeniny spadne nejaká žaba. Tradícia je tradícia. Všade je to inak. V Miškolci to bez toho obojživelkníka jednoducho nejde.
Najnovšie komentáre